~ QiGong og præstationskultur ~

Indenfor fitness verdenen samt visse former for ekstrem-sport og indenfor forskellige erhvervsområder bruges udtrykket “no pain no gain.”
Nogle af vores mest kendte sports atleter og front-figurer indenfor erhvervslivet bruger devisen og  lever den med fuld overbevisning.

I bund og grund har vi bygget vores præstationskultur op på “no pain no gain” og det lover os succes og fremgang så længe vi er villige til at forlade vores komfort-zone og gå all in. Det kan i praksis betyde, at det kommer til at gøre ondt, når vi gør forsøg på at flytte vores grænser og ydeevne.

Kan “no pain no gain” bruges som en tilgang til vores træning i QiGong? Svaret er kort og præcist ja og nej.

I dette blog-indlæg vil jeg uddybe, hvorfor det nogen gange er et “nej” og andre gange er et “ja”. Hvad er faldgrupperne i vores præstationskultur og hvor går balancen? Hvad skal du være opmærksom på, så du ikke gør skade på dig selv? Osv.

“Follow your pain as if it were a candle in the night, leading you to a place of decision.”

~ Caroline Myss.

No pain no gain handler om mere end “balder af stål…”

No pain no gain er blevet en vigtig drivkraft i vores såkaldte præstationskultur og selvom vi kender udtrykket fra Jane Fonda, er pain-og-gain-princippet i træningsøjemed ikke et ukendt fænomen før den tid. Før 80´ernes kampagne med Aerobics workout over de bonede gulve, har man i Østen brugt nogle af de samme principper i Kung Fu, QiGong og Tai Chi. Men i Østen har målet ikke været at udvikle “balder af stål”. Målet har været at opnå adgang til den iboende styrke, kraft og bevidsthed i kroppen og sindet – en indre dimension, som hele tiden er der og har været der, men som blot skal vækkes for at kunne udfolde sig.

Der er ingen som svinger pisken – andre end dig selv

Nu er QiGong mange ting, men først og fremmest er det sjovt. På det mere avancerede niveau (hvor du har trænet flere år) kan QiGong også være ret udfordrende. Her er det, at vi møder vores egne blokeringer og modstand. Du vælger selv, hvor langt du ønsker at gå for at opnå resultater, for der er ingen som svinger pisken – med mindre du selv gør det.

Vendepunktet er tættere på end du tror

I QiGong kan du selv finde legen i din tilgang til det, der gør ondt og lære nye dybder i dig selv – dybder, som du vil forblive uvidende om, hvis du ikke forlader din komfort-zone.
Egentlig ligger “hårdheden” i sin rette betydning ikke i det at møde selve blokeringen. For det behøves ikke at være hårdt at møde vores indre blokeringer. Der, hvor vi kan opleve det som hårdt, er, når vi har svært ved at give slip eller oplever modstand på at give slip.

Smerte som naturlig overgangsfase

I Østens træningssystemer arbejder man med en anderledes tilgang. Det vi betegner som “hårdt”, er blot en naturlig overgangsfase fra “ikke at kunne” til “at kunne” dét, som vi har sat os for at lære. Det er en fase, som vi nødvendigvis må igennem for at opnå større indre styrke og nå de mål vi sætter os. Det sker helt naturligt og det er bare noget vi gør. Der hvor det gør ondt er det desværre også her mange vælger at stoppe og give op.
Vi indgår i en præstationskultur og vi har høje forventninger til os selv, men husk at vi mennesker er vidt forskellige og du bør overveje nøje, hvad der er det rette mål for dig.

Kan du finde alvoren i glæden og glæden i alvoren?

Du kan finde en sund balance i din træning, hvor du sætter dig realistiske mål. Det handler først og fremmest om at finde glæden og motivationen i det du gør. Hvad vil det sige i praksis?

Jeg plejer at sige det sådan her: Mennesker er forskellige – lidt hårdt sat op – så er de enten legende (yin) eller også er de målrettede (yang). Mange mennesker er en blanding mellem de to og det er også målet med meditative træningssystemer, som QiGong at finde det smeltende midtpunkt mellem yin og yang.
Dvs. legen er altid tilstede i QiGong træningen og den tages alvorligt.

Fan Sung – “afslapningens kunst”

Legen er vigtig på vejen til at nærme sig de mål, du sætter dig selv. Sagt med andre ord er der en afslappet holdning til det, der skal ske. Det giver de bedste resultater og samtidigt er det en dynamisk proces som til stadighed kan forny sig selv. På kinesisk kaldes denne tilgang for “Fan Sung” og kan oversættes med “Kunsten at slappe af.” Fan Sung er en vigtig ingrediens i vores tilgang til QiGong træningen. Uden glæde og den afslappede tilgang kan vi ikke gøre fremskridt.

Øvelse: Find et stille øjeblik, tag nogle dybe ind-/ og udåndinger og overvej disse spørgsmål:

1). Er du ofte optaget af at bevise du er dygtig for at få andres anerkendelse?

2). Frygter du at blive afsløret som uduelig?

3). Piner det dig, når du begår fejl?

4). Har du svært ved at bede andre om hjælp, fordi de måske opdager, at der er noget, du ikke kan?

Hvis du kan svare “ja” til et eller flere af disse spørgsmål er det muligt du er blevet et offer for en præstationskultur, der har fanget dig i et belastende mønster.

Faldgrupperne i vores “præstationskultur”

Er vi ikke en del af et konkurrence-samfund? Der stilles i dag krav til den enkelte person – store krav. Vi kører derudaf efter devisen: Bedst, størst, hurtigst og smukkest osv. Vi skal helst være perfekte, have succes og se sexede ud samtidigt.
Helt tilbage til vores tidlige barndom har vi lært lektien – nemlig at “jeg” bliver målt på det, jeg KAN end det jeg ER. Allerede mens vi er børn, lærer vi at finde vores plads i en præstationskultur, som har udviklet sig til en af de største trusler mod folkesundheden. Det er en kultur, som virkelig rummer potentialet til faldgrupper, når det gælder træning og livsstil…

Kom ud af “kampen” og mød LIVET her og NU

Mange mennesker kan svare “ja” på de 4 enkle spørgsmål i øvelsen ovenover. Hvis du kan svare “ja” til bare et eller to af disse spørgsmål, er du måske under et stort pres. Jeg kender det fra mig selv. Men livet har også lært mig en meget vigtig lektie, som har kostet blod, sved og tårer – nemlig at det er muligt at give slip og forlade “kampen.”
Når du gør det, lever du i større harmoni med dit autentiske SELV.

Smart i en fart…

Som instruktør gennem næsten et helt årti har jeg set en tendens til, at “vi kæmper kampen” ikke bare i livet, men også i vores tilgang til træningen. Vi gentager måske et belastende psykisk mønster i vores tilgang til træningen. Det er desværre en af vrangsiderne ved “no pain, no gain.”
Vi vil gerne opnå hurtige resultater, koste hvad det vil og det er der ikke noget galt i. Men i dag er der kommet lidt for meget fokus på “smart i en fart.”
Jeg har set flere eksempler på, at denne tilgang giver skader og unødvendig slitage. Denne tilgang virker ikke i hverken QiGong, Tai Chi eller Yoga. Bare fordi det er hårdt, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er godt.

Hvornår er det tid til at ændre trænings-strategi?

Mange fitness-udøvere kender til problemet. De første 3 måneder af et styrketræningsprogram oplever man virkeligt at peake, men derefter falder udbyttet.
Hvordan kan du vide når din træning giver optimalt udbytte? Tjek op på dig selv løbende. I al træning er der opture og nedture – det er uundgåeligt. Men som udøver er det dit ansvar løbende at justere på din strategi, så du oplever et stabilt udbytte på den lange bane. Hvis træningen bliver kedelig kan det være du skal skrue op for sværhedsgraden – hvis træningen bliver angst-provokerende eller en for stor mundfuld skal der måske skrues ned for sværheds-graden.

Kan du nøjes med at gøre det lidt bedre i dag end du gjorde i går?

I QiGong såvel som i mange andre meditative bevægelsessystemer er det altafgørende, at du sender “hårdheden” på ferie for at finde blidheden og den vågne opmærksomhed i hver eneste bevægelse, i hvert eneste stræk eller i hvert skridt du bevæger dig fremad.
Det er en anderledes afslappet holdning til det, vi foretager os.
Jo, mere du er i stand til at give slip og slappe af i din træning, desto større vil dit udbytte være.
I QiGong arbejder vi med afslapning (Fan Sung) på 3 niveauer: i kroppen, i sindet og spirituelt. Åndedrættet er essentielt i denne henseende.
Afslapning og tålmodighed er nogle de helt grundlæggende ting, vi lærer at mestre i QiGong.

Hvorfor hurtige resultater ikke virker på den lange bane

Måske surfer du rundt på youtube en gang i mellem. Der er en hel industri derude af materiale, som fortæller dig, hvordan du bliver oplyst, kan meditere dig til lykke eller lære at få kontrol over dine tanker på rekord-tid. På bare 3 uger kan du lære at manifestere rigdom og overflod i dit liv – ja tak, men….

Wim Hoff (“The Iceman”), manden der mediterer i timevis på is, er en af dem, der har udviklet bemærkelses-værdige evner gennem åndedrætsøvelser, ændring af mindset og meditation. Jeg synes selv, det er fantastisk, hvad han kan.

Præstationskultur eller ej – DU kan mere end du tror

Hans budskab er enkelt og fortæller dig at du kan mere end du tror, men du har glemt det. Jeg synes personligt, at hans budskab er vigtigt. Jeg er heller ikke et øjeblik i tvivl om, hvad vi mennesker er i stand til med enkle metoder. Det er lykkedes for Wim Hoff og vi kan tage ved lære af hans eksempel. Men er det ensbetydende med, at vi skal tage ham så bokstavligt at vi gør det samme som ham hjemme hos os selv? Ja og Nej. Det er helt sikkert sundt at gå på opdagelse i grænselandet af ens egen personlige formåen, men en livsstil hvor vi ofte udsætter os selv for ekstremer – det er hverken godt eller nødvendigt.

Pas på din kostbare livsessens

Når du jagter hurtige resultater har det med at trække på din livsessens i kroppen (kaldet Jing i TCM).
Jing er den livsessens, vi har fået med os fra fødslen og som ikke kan fornys. Vi har det, som vi har fået og må værne om det, indtil vi ikke har mere livsessens og dør.
Når du går efter hurtige resultater og lever på kanten af din personlige formåen, hævner det sig på den lange bane – det svækker Jing og dit immunforsvar svækkes. På sigt baner det vejen for sygdom og fremskyndet alderdom.

Konklusion:

NO GAIN NO PAIN er både godt og nødvendigt, sålænge du ikke slider på dig selv.
Der bør være den rette forståelse af balance i tingene. For i QiGong såvel som Tai Chi kan du ikke gøre fremskridt uden en vedholdende indsats.
Mange mennesker har svært ved at komme ud af komfort-zonen og smerte er noget, der er svært at håndtere for de fleste mennesker.
Men det er ikke desto mindre først, når vi træner igennem, at vi flytter grænser for, hvad der er muligt og kan opnå de virkelige helbredsmæssige fordele.

Workshops, retreats eller uddannelser

På vores workshops, retreats og uddannelser lærer du QiGong sammen med andre – det er både sjovt og tilpas udfordrende.
I QiGong Zen lægger vi vægt på positiv forandring og på det nære fællesskab. Vi brænder for både QiGong og Energimedicin.
På de mere intensive forløb, som f.eks. vores retreats og uddannelser har træningen et mere langsigtet mål.

På QiGong instruktør uddannelsen (12 mdr.) samt Luohan Gong Uddannelsen (8 mdr.) arbejder vi med QiGong og på overbygningen arbejdes der mere med NeiGong.

Du er velkommen på holdet.

Lars Christian Schmith – februar 2020.

Få en gratis start pakke!

Få en gratis start pakke!

Tilmeld dig nyhedsmailen og få en gratis Online Startpakke med QiGong, øvelser samt undervisnings-video´er.

Tak for tilmelding!