Når folk kommer til mig for at få råd og vejledning omkring detox eller faste så vil jeg varmt anbefale detox fremfor en lang og udmarvende *faste. Problemet med længere faste (mere end 1 dag) er at det tærer for meget på blod og yin og fx. en saft-faste kan være en ret dyr løsning. Et andet issue ved faste er om du nu også udskiller giftstofferne fra kroppen – hvilket du ikke gør, hvis du har forstoppelse. Kronisk forstoppelse har du hvis du ikke er på toilettet minimum 1-2 gange dagligt.

Her er en nem og tilgængelig detox alle kan udføre uden større afsavn rent kost-mæssigt. Du kan nemlig spise mens din detox står på – vær bevidst i dit valg af føde så din detox får den bedste effekt. Jeg tager selv denne detox 2-3 gange årligt. Den renser ud, holder mave/ tarmen godt i gang og nedsætter chancen for inflammation i kroppen.

Denne detox kur er efter gamle kinesiske forskrifter:

Du kan selv vælge, om du vil lave den korte version på 3 dage (som kun involverer en udskylning) eller over fem dage (som involverer to udskylninger). Hvis du oplever træthed undervejs, er det bedst, at du giver kroppen mulighed for hvile og få ro til at rense ud.

Dag 1: Påbegynd fem dage med en sund kost, spis rigeligt, men hvor du undgår stimulanser som kaffe, alkohol, alle former for junkfood, hvidt sukker, hvidt brød samt rødt kød. Spis mange grøntsager, der tilberedes forskelligt – rå, kogt, svitset, ovnbagt osv. Undgå fede ting og alle former for mælkeprodukter. Er du Flexitar, kan du godt spise lidt fisk.

Dag 2: Fortsæt din sunde kost og tilbered en kop afførende te. Hæld kogende vand i et stort krus, hvori du har et tebrev med en blanding af 2 tsk. sennesblad med top og 3 tsk. hvidtjørn med top. Teen trækker i 10 min. og bør drikkes slurkvis før din morgen-mad og helst senest kl. 9,00.
Efter 5-8 timer vil du opleve, at du skal på toilettet (klogt at opholde sig i nærheden af et toilet resten af dagen) og du vil tømme din tarm fuldstændigt i løbet af 2-3-4 besøg. Lettere mavekneb kan forekomme, men det er kun forbigående.

Dag 3: Fortsæt med din sunde kost, intet andet (hvis forlængelse ønskes, ellers kan du afslutte efter dag 3.)

Dag 4: Som dag 2 tilbereder du igen en kop te med samme blandingsforhold mellem sennesblade og hvidtjørn. Drikkes slurkvis i samme tidsrum. I løbet af dagen vil du igen få renset din tarm helt ud. Ellers fortsætter du bare med din sunde kost som de forudgående dage.

Dag 5: Fortsæt med din sunde kost intet andet.

Indkøb af urter og gode råd…

Urterne kan købes for tilsammen 120-140 kr. i handlen og det er alt, hvad du skal investere i din egen sundhed, hvor en juice-kur over fem dage ville være betydelig dyrere.

OBS: Du kan udføre denne udrensning 3-4 gange årligt eller med minimum 10-12 uger i mellem hver Detox. Du vil opleve en effektiv udrensning af hele kroppen, forøget energi og velvære. Større mental klarhed osv.

Dyrk QiGong under kuren og suppler de blide meditative stræk-øvelser med hurtige og dynamiske øvelser under detox ‘en, der gør din lever-Qi god og virksom, så den understøtter hele kroppens udrensning. Det kan også være godt med andre former for træning i det omfang, der er energi til det. Drik rigelige mængder vand under kuren.

Noget du bør vide om sennesblad

Sennesblade er kendt i folkemedicinen og teen virker afførende og umiddelbart øger den tarmmuskulaturens bevægelse, men lad dig ikke friste til at tage den dagligt i længere perioder. Sennesblad vil på sigt gøre din tarm mere doven og kan dræne dig for energi.

Som den ekstra bonus vil denne detox ændre dit forhold til det, du spiser til dagligt. Du bliver simpelthen mere sensitiv overfor forskellige ting, og kan bedre mærke, hvis bestemte fødevarer ikke er godt for dig. Dermed er detox ‘en langtidsvirkende.

Detox kombineret med faste

Selv kombinerer jeg faste med denne detox og det virker fantastisk på helbredet og mit energi-niveau. Den måde jeg gør det på er at jeg har valgt en bestemt ugedag til min detox eller *faste. Det er en ugedag hvor jeg ikke har for travlt og hvor der er mulighed for at trække stikket – dvs jeg gir mig selv en Digital Detox på samme tid. Hver 3. uge faster jeg på den valgte ugedag. 2-3 gange årligt gennemfører jeg min detox ved at begynde på samme ugedag i stedet for min faste. Det er vigtigt at der går minimum 12 uger mellem min detox. De 21 dage (3 uger) er en komplet cyklus hvori du tilfører noget positivt, som vil virke positivt på livets større cyklusser.

De senere år er man blevet opmærksom på hvor mange lidelser og sygdomme, som begynder i vores tarmsystem. Denne form for udrensning er blid/ skånsom og holder krop og sind toptunet. Den lindrer og forebygger. Det kan anbefales at du løbende tager noget som bygger tarmfloraen op. Biotic (Classic 10) kan købes i Matas og Helsekost-butikker og er det tilskud der anbefales.


* Faste: generelt vil en enkelt dags faste med passende mellemrum være helt okay så længe du sørger for at kroppen kan afgifte sig selv. Spis i så fald rigeligt med frugt (pærer, figner og/ eller svesker) dagen før din faste. Så kan tarmen bedre udskille giftstofferne.

QiGong instruktør Lars C. Schmith – april 2019.

Få en gratis start pakke!

Få en gratis start pakke!

Tilmeld dig nyhedsmailen og få en gratis Online Startpakke med QiGong, øvelser samt undervisnings-video´er.

Tak for tilmelding!