læremestre

personlig erfaring

Min tilgang til QiGong, Tai Chi Chuan, healing og meditation bygger på årtiers erfaring.

Jeg har ikke kun haft en lærer. Jeg er så heldig, at jeg har haft mulighed for at studere og lære hos flere forskellige instruktører/ mestre siden 1982.

Arnkjell Joleik Nielsen og Roger Wohletz blev mine første lærere og fik mig til at “åbne døren” til en ny og spændende verden af kinesisk bevægelseskunst – Tai Chi og QiGong. Senere hen blev jeg hjulpet videre i processen af Master Zhongxian Wu, Professor og Master Yang Yubin (fra Beijings Sportsuniversitet) samt Master Marcus Bongart fra Yangtorp/ Sverige. Jeg har også modtaget undervisning i Tai Chi hos Mester Alex Dong samt Knud Erik Andersen. Jeg har løbende taget kurser i Traditionel Kinesisk Medicin samt Akupressur og er uddannet Kranio Sacral Terapeut hos Stanley Rosenberg. Jeg har også modtaget undervisning i Breathology (åndedrætsøvelser) af den 4 dobbelte verdensmester i fridykning Stig Severinsen.

​Jeg har bl.a. rejst i Kina for at studere bevægelseskunst og kultur. Det har ført mig til en fjernt-liggende landsby, ChenJiaGou (“Tai Chi´ens fødested”), hvor Chen-familien driver en af de mest anerkendte skoler i Tai Chi og Kampkunst i Kina. Her har jeg studeret Tai Chi Chuan hos Master Chen Xiao Xing.

I årevis har jeg fulgt Zen mesteren Adyashanti og studeret hans budskaber om væren og indre frihed. Han er meget indsigtsfuld og har på en inspirerende og kraftfuld måde indført mig i nærværets kunst.

Jeg er endvidere uddannet i overtone sang og lydhealing hos den Canadiske lydhealer Troi Leonard.

“Lars er en fantastisk dygtig, nærværende og sympatisk instruktør. Prøv det!”
– Preben Skaksen 

Zen historie

 

En Zen elev siger: “Min lærer er den bedste. Han kan gå i dagevis uden at spise.”

Den anden Zen elev siger: “Min lærer har så meget selvkontrol, han kan gå i dagevis uden søvn.”

Den tredie Zen elev siger: “Min lærer er så vis at han spiser når han er sulten og sover når han er træt.”

Shaolin QiGong, Zen og Daoisme

Min erfaring og viden omfatter bevægelses-systemer indenfor to hovedstrømninger i Kina – Shaolin traditionen og Daoismen.

Flere træningsystemer og discipliner i Shaolin traditionen kan føres tilbage til en oplyst buddhistisk munk fra Indien ved navn Boddhidarma, som slog sig ned tæt ved det daværende Shaolin Tempel for 1500 år siden. Han har ret sikkert været indviet i Yoga asanas fra Indien og sammen med den meditative praksis har det haft betydning for tilblivelsen af disse unikke QiGong-former, der både forbedrer udøverens sundhed, velvære, vitalitet samt forankringen i vågent og mindful sind.

Indenfor Daoismen blev nogenlunde den samme tilgang til bevægelse udøvet. Det gælder både indenfor QiGong, Kung Fu og Tai Chi som bla. har sit udspring i templerne omkring Wudang bjergene i Kina.

Shaolin traditionen (Zen) og Daoismen gik på den tid i forbund og inspirerede hinanden indbyrdes. Her var den meditative praksis koblet med studierne i naturen og dyrenes bevægelser noget helt central for tilblivelsen i mange af de bevægelelses-systemer, vi kender i dag.

“Det var en fornøjelse at møde Lars og Tina så varme og lysende mennesker og opleve deres respekt for traditionen og øvelsen også i deres tilgang til undervisningen.”

– Marie Mamonia

Rødder der fører tilbage til Shaolintemplet og Boddhidarma

Jeg underviser bla. i De 18 Lohan Hands. Jeg har modtaget meget god undervisning af Sifu Pragata i denne enkle Shaolin QiGong form og det var også Pragata, som vækkede min interesse for Shaolin QiGong.

Jeg har opholdt mig i Shaolin Temple Europe og er her bla. blevet undervist af QiGong- og KungFu Mester Shi Heng Yi. Han har bla. undervist mig i “Joint opening exercises” og QiGong-formen Yi Jin Jing og Wu Song. Jeg har efterfølgende indledt et samarbejde med Sifu Shi Heng Yi. I Juni 2021 og Marts 2022 fik vi besøg af ham og af Sifu Shi Heng Zuan i København, hvor en større gruppe af elever deltog i deres undervisning. Sifu Shi Heng Yi, som er Headmaster på Shaolin Temple Europe, guider deltageren ind i essensen af  QiGong.

Jeg er udlært i Luohan Gong af Mester og Dr. Gaspar Garcia Lopez, som også er i en lineage der fører tilbage til Boddhidarma. Indenfor denne tradition har man bla. bevaret og udviklet de 18 Lohan Hands (Luohan Gong) til den form vi kender i dag og har specialiseret sig i den gren af KungFu, der kaldes Choy Lee Fut. Sifu Gaspar var bla. leder af European Luohan Gong Federation og vicepræsident i World Academy Society of Medical Qigong.

Master Gaspar Garcia er en af mine betydeligste lærere…

Sifu Gaspar døde uventet sommeren 2018 og efterlader en sjælden Shaolin arv. Han blev kun 63 år og nåede bla. at udgive flere bøger om KungFu, QiGong og sundheds-relaterede emner. Han var bla. også leder og grundlægger af Europæisk Choy Lee Fut Federation. Min undervisning hos Sifu Gaspar er understøttet med 1:1 undervisning hos QiGong instruktør Mihai Tataru.

QiGong er mindfulness i bevægelse…

De 18 Lohan Hands (“Sub Bak Luohan Sau”) blev sammen med Zen buddhismen oprindeligt grundlagt af den indiske munk Boddhidarma (“Da Mo” på kinesisk). Boddhidarma rejste i det 6. århundrede fra Indien til Kina. Allerede da var han en oplyst spirituel mester og kom i audiens hos den daværende kejser, hvorefter han slog sig ned i en egn i Henan-provinsen. Shaolin Templet ligger ved foden af Shaosi-bjerget og det var i dette område Boddhidarma slog sig ned.

Det siges at han mediterede i en klippehule uden afbrydelse i 9 år. Undervejs blev Boddhidarma bevidst om de fysiske og mentale barrierer, som bliver meget synlige ved længere tids meditation. I sine dybe meditative tilstande, hvor han gik hinsides sindets begrænsninger, fandt han inspirationen til en QiGong-form, som bestod af 18 meditative strækøvelser – de 18 Lohan Hands.

Det var særligt de 18 Lohan Hands, som hjalp Boddhidarma til at bryde de mentale og fysiske barrierer ved langvarige siddende meditationer. Senere blev de samme øvelser introduceret for munkene i det nærliggende Shaolin-tempel og ændrede hurtigt shaolin-munkenes tilstand. Nogle udviklede fantastiske evner inden for kampkunst eller healing. De 18 Lohan Hands udvikledes med tiden og blev senere til 72 øvelser – derefter til 173. Mange af disse bevægelser og positioner danner fundamentet til det vi kender som Shaolin KungFu.

Et andet effektivt QiGong bevægelses-system kaldet YiJin Jing (“Den led- og muskel-forandrende klassiker”) bestående af 12 positioner blev også udviklet indenfor Shaolin templets mure. I modsætning til hvad man normalt associerer Shaolin med, så er hverken Lohan Hands Shaolin QiGong eller YiJin Jing QiGong hårde former – de er meget meditative, blide, nænsomme og på samme tid dybtgående. Det er QiGong-former, som de fleste vil kunne lære.

 Den klassiske form af de 18 Lohan Hands er blevet udviklet og forfinet gennem generationer af udøvere og udgør i dag en komplet QiGong form, som helt og holdent tilbyder os moderne mennesker en løsning på mange af de udfordringer vi har i vores travle, anspændte og til tider stressede dagligdag. Shaolin QiGong øger effektivt vores koncentrations-evne og booster livsenergien. Den reducerer stress og depression samt modvirker søvnløshed etc.

“Dit kursus er meget gennemført, højt kvalitetsniveau. Jeg oplever at vi får meget med hjem. Mange mange tak, Lars”.                 – Pawel Szuster

Taknemmelighed….

Vi mennesker forandrer os gennem livet. Det kan være få afgørende øjeblikke i vores liv, et møde eller en skelsættende hændelse som kan forandre vores liv for altid. 

Selv er jeg meget taknemmelig for at have mødt nogle inspirerende lærere og mestre gennem tiden. Det er i særdeleshed Østens spirituelle visdom, som har inspireret mig og som har ændret mit liv. I bund og grund er det en universel visdom, som er virksom alle steder og som kun venter på at vi åbner os for den. Men først og fremmest er det en indsigt, viden og forståelse man selv beriges med igennem regelmæssig træning og praksis.

Jeg hedder Lars Christian Schmith og er passioneret QiGong udøver, instruktør og uddannelsesleder. Jeg underviser fulltime og jeg er overbevist om, at QiGong er kommet for at blive en af det 21. århundredes store opdagelser. Min formidling af workshops, online QiGong og uddannelser bygger på årtiers erfaring.

Mit spirituelle navn er “Lobsang Khadro” og betyder “visdom-minded skydancer”.

Har du spørgsmål?

Få en gratis start pakke!

Få en gratis start pakke!

Tilmeld dig nyhedsmailen og få en gratis Online Startpakke med QiGong, øvelser samt undervisnings-video´er.

Tak for tilmelding!