De 18 Lohan Hands er et af de QiGong systemer, som er blevet en fast forankret del af mit liv. Det vil være svært at forestille sig et godt liv uden disse enkle og effektive øvelser. Selvfølgelig skal et af mine første blog indlæg handle om dette system, som oprindeligt kommer fra det nordlige Shaolin Tempel i Kina. Mange af de problemstillinger, velfærdslidelser og sygdomme, som vi er udfordret af med vores moderne livsstil er opstået af en årsag. Den tid vi kan sætte af i vores daglige liv til fordybelse, indre ro og stilhed er stærkt reduceret. I vores jagt efter status, penge, anerkendelse og det perfekte liv har vi mistet nærværet og den kraft, som det nuværende øjeblik formidler.
Livet kan nemt miste sin indre glød og i jagten på økonomisk sikkerhed, er det let at miste fodfæstet og gå ned med stress. Derefter rammes vi måske af stressens følgesymptomer – udbrændthed, depression og søvnløshed etc. -Så må vi “op på hesten” igen og tjene endnu flere penge, så vi har råd til dyre wellness forløb. Osv. Intet giver mindre mening end denne negative spiral. Som QiGong udøver føler jeg mig meget priviligeret. Forestil dig en skattekiste fuld af magiske ædelstene. Når jeg selv er udfordret, kan jeg relativt nemt harmonisere tilstanden og genoprette balancen mellem sind, åndedræt og krop. Min skattekiste er de 18 Lohan Hands. Disse øvelser er så enkle, at de kan læres af alle uanset alder, køn og fysisk/ mental formåen. Et minimum af 15-20 minutters daglig træning er nok til at høste store resultater både fysisk, mentalt og spirituelt.
De 18 Lohan Hands eller Luohan Gong kaldes på kinesisk for “Sub Bak Luohan Sau” og det er nok de færreste, der forestiller sig, at den hårde Shaolin KungFu stil, som har inspireret en hel verden af kampkunstudøvere, stammer fra dette sæt blide QiGong strækøvelser. De er 1500 år gamle og fra en tid, hvor den legendariske indiske munk – “Boddhidarma” rejste til Kina, for til sidst at slå sig ned i egnen ved det nordlige Shaolin Tempel i Henan provinsen.
18 øvelser til forøget meditativt nærvær samt fysisk og mental sundhed
På det tidspunkt var Boddhidarma allerede en mester, der var indviet i Buddhas lære og som fik stor betydning for Shaolin Templet, som allerede var etableret på daværende tidspunkt.
Boddhidarma opdager, at munkene i templet, som bruger mange timer dagligt på stillesiddende meditation og studie i de klassiske skrifter, mangler både vitalitet og styrke. De falder ofte i søvn under meditationen. Efter 9 års meditation uden afbrydelse i den nærliggende klippehule grund-lægger Boddhidarma det, der senere hen er blevet betragtet som Shaolin traditionens 3 fornemste skatte:
> QiGong
> KungFu
> Zen.
Luohan Gong er den første QiGong form, som udvikles i og omkring Shaolin Templet. Inspirationen til disse unikke strækøvelser stammer fra yoga asanas, observationer fra naturen samt en indsigt i dyrenes måde at bevæge sig på i naturen. Dette system er et sæt bestående af blide strækøvelser, hvor du effektivt masserer alle kroppens muskler, led, bindevæv, meridianbaner og kroppens vitale organer – nærmest som en dans med stilhed i hver en bevægelse, der effektivt løsner blokeret eller stagneret energi. Åndedrættet bliver dybere, mere afslappet og blodet iltes langt bedre. Meridianbanerne renses og du opnår en bedre balance mellem de 2 komplementære livsprincipper – i Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) kaldet “yin og yang”. Igennem generationer af udøvere har disse øvelser udviklet sig. I dag findes der flere forskellige former af de 18 Lohan Hands afhængig af hvilken lineage man har tilknytning til.
De 18 Lohan Hands er velegnet til alle, der ønsker at opnå relativt hurtige resultater med QiGong – denne form er enkel, relativt let at lære og særdeles effektiv på samme tid. I tilknytning til de 18 Lohan Hands bruges en anden øvelse, der er i en kategori for sig selv (de selvmanifestrede bevægelser). Denne specifikke øvelse kaldes “Flowing Breeze Swaying Willows” og øvelsen giver mere direkte og spontan adgang til kroppens dybere energi-reservoir.
De 16 varianter er et sæt enkle og klassiske øvelser der effektivt supplerer de 18 Lohan Hands, så livsenergien styrkes og harmoniseres i kroppen.
Betegnelsen “Lohan Hands” eller “Luohan” stammer oprindeligt frasanskrits-ordet “Arhat”, der betyder ”den værdige” og hentyder til 500 af Buddhas mest betroede disciple, hvoraf de 18 bosætter sig i Kina – flere århundreder før Boddhidarma underviser munkene i Shaolin templet. Disse 18 Luohan møder stor åbenhed og udbreder kendskabet til Buddha´s lære i Kina. Stillet overfor kinesernes store interesse i Buddhas lære er det sandsynligt, at Boddhidarma opkalder QiGong øvelserne efter de 18 Luohan, som en gestus til og som en anerkendelse af kineserne. I overført betydning kan vi kalde de 18 Lohan Hands eller “Luohan Gong” for ”de 18 øvelser til forøget meditativ bevidsthed”. Meditation er noget, der opstår helt spontant. Egentlig er der ikke noget du kan gøre for at opleve den dybe autentiske meditation, fordi meditation i virkeligheden er din naturlige tilstand. Pga. sindets støj er vi bare ikke opmærksomme på den. De fleste der sætter sig ned for at meditere oplever at blive overmandet af tankemylder, indre uro og mindset, der blokerer for den direkte meditative fordybelse.
QiGong er meditation eller stilhed i bevægelse, der vækker den iboende tilstand afafslapning, energi og vitalitet i krop og sind. Her er de 18 Lohan Hands en stor gave til os mennesker. De har hjulpet 1000-vis af udøvere, inklusive mig selv, til at genfinde roen, vitaliteten, styrken og energien, hvor opmærksomheden kan rettes mod stilheden. QiGong er derfor velegnet til nærværs- eller mindfulness-træning, netop fordi træningen bliver meget nærværende, fysisk og konkret. Zen-buddhismen har rødder i Shaolin Traditionen med Boddhidarma som grundlægger og repræsenterer en jordnær, praktisk samt meget enkel spirituel lære. Der er fokus på at være tilstede i nuet. Ved “at leve nuet” kan vi finde dybere meditative tilstande, uanset hvad vi foretager os. Men Zen eller “No Mind”, som det også kan kaldes, er noget der i virkeligheden er ret vanskeligt at tale om og det er kun gennem træning og atter træning samt dagligdagens direkte tilgang til at være tilstede her og nu der gør at Zen kan blive forstået. For munkene i Shaolin templet bliver QiGong, KungFu og Zen en vej til direkte tilstedeværelse og spirituel oplysning.
Lars Christian Schmith