Sommeren med de lyse dage og nætter er over os. Når jeg går tur i haven, mærker jeg naturens frodighed, livet i fuld udfoldelse, overflod, farver, dufte og lyde, der giver sjælen vinger. Det er smukt og fuldendt. Med lyset følger også et relativt højt aktivitetsniveau og vores kreativitet bliver brugt – der er arbejdsopgaver, som skal afsluttes inden ferien, en rejse der måske skal planlægges og familien der skal plejes etc. Inden man får set sig om, er der igen travlhed, men hvor der i virkeligheden er brug for at stoppe op, gå i pause-mode for en stund, nyde det myldrende sommerliv, trække vejret dybt og mærke livet i kroppen etc.

Sommer perioden korresponderer med ild-elementet i TCM. Pas godt på dit hjerte…

Det er sommer og der er glæde, lidenskab og kærlighed i luften. Sommervarmen trænger helt ind i vores væsen, smelter vores følelse af begrænsning og skaber en åbenhed, hvor vi kan udfolde os i leg og morskab. Vi laver musik eller lytter til musik og danser etc. Sommeren og ildfasen er den store yang fase i følge TCM (Traditionel kinesisk medicin) – den korresponderer med hjerte og tyndtarm.

HJERTET er et af de vigtigste organer og er samtidigt det organ, som associeres med visdom, kærlighed og spirituel transformation. Om sommeren er vi aktive og udadvendte og NETOP fordi hjertet er lidt sårbart i løbet af sommeren er det særlig vigtigt med gode hvil og pauser indimellem.
Brug din kreativitet og vær aktiv i løbet af sommeren, men overhør ikke kroppens signaler. Kroppen skal have sit…

Her er 7 gode råd til høj livskvalitet og glæde i løbet af sommeren:

  1. Brug tid i naturen – træk vejret dybt og brug tid på at dufte til blomsterne, høre fuglene synge og tage alle de positive vibrationer ind.
  2. Smag årstidens frugter, bær og grøntsager og dvæl ved deres unikke smagsnuancer. Tilfør den bitre smag til din mad – fx mælkebøtteblade, bitre krydderurter eller lidt grapefrugt i din salatskål. Den bitre smag har en styrkende virkning på dit hjerte / tyndtarm.
  3. Lav daglig blide øvelser og træk vejret bevidst for derigennem at vedligeholde et godt flow af energi i kroppen. QiGong, Tai Chi og Yoga er super velegnet.
  4. Brug din intuition og mærk efter om noget føles rigtigt eller forkert inde i dig. Lad din intuition guide dig – vær responsiv på det du mærker.
  5. Drik masser af væske. Gerne rent vand, grøn te eller økologisk saft der vedligeholder kroppens niveau af næringssalte. Undgå iskolde drikke i sommervarmen. Lunkne eller halv-varme drikke er langt bedre til fordeling af kroppens varme, så du kan afgive eventuel overskydende varme.
  6. Spis afkølende mad (yin) så kroppen ikke bliver overophedet. Spis kun stærke krydderier som hvidløg, carry, chili, ingefær og sort peber m.m. i små mængder (eller undgå helt) og hvis du drikker alkohol, fx vin – drik kun i moderate mængder. Er du kødspiser så undgå det røde kød – hold dig i stedet til fisk og kylling. Sommeren er altid en god anledning til at prioritere vegetar-/ vegan-retter, som generelt køler mere end kød (så længe de ikke indeholder stærke krydderier.) Spis derfor rigelige mængder af årstidens grønt samt kartofler. Ris er meget fint balanceret mellem yin og yang (kulde og varme.) Spis mindre.
  7. Find kærligheden og morskaben frem når du hænger ud med familie og venner. Åben dig helt for livsglæden og lad den komme til udfoldelse i samspil med andre.
Find roen, nærheden og stilheden i naturen, fremfor hele tiden at skulle inter-agere med andre på de sociale medier eller se fjernsyn…

Når det er nævnt, så er der en del mennesker i de lyse nætters tid, der er udfordret med søvnløshed, rastløshed og indre uro. I østens spirituelle traditioner beskrives mennesket som sammensat af flere “energi-kroppe” eller legemer. Vores følelses-legeme kan være extra aktivt om sommeren, hvilket ikke er dårligt. De impulser, vi modtager fra sjælen, kan dog samtidigt også skabe røre i følelserne, så det “går meget op og ned.” Kunsten ligger i at kunne være åben, udadvendt og social, når situationen kalder på det og på andre tidspunkter skabe tid/ rum til afslapning, stilhed og nærhed. QiGong eller Tai Chi-øvelser styrker din grounding og indre stabilitet.

Ved søvnløshed eller nedsat søvnkvalitet pga. varmen og de lyse nætter kan du harmonisere din søvn ved at drikke et krus økologisk kamille-the, inden du går til ro om aftenen. Sluk for fjernsyn, internet og mobil efter kl. 22.

Et godt sovehjerte er den bedste medicin
Vi bruger betegnelsen et “godt sovehjerte” om en person, som sover godt og måske uden at tænke nærmere over, at hjertet har direkte indflydelse på vores søvn. Når dit hjerte er sundt, harmonisk og uden overophedning vil det have en positiv indvirkning på din bevidsthed. Det vil gøre din søvn roligere og dybere. Når du vågner vil du føle dig mere frisk og opladet med energi.

Den nært forestående ferie er en god anledning til at opholde sig mere i naturen – enten alene eller sammen med dem vi elsker og holder af. Der er en god anledning til at finde de kreative sysler frem og lade helt op i solen og varmen.

Jeg ønsker dig og dine en dejlig sommer med masser af glæde og livskvalitet.

Lars Christian Schmith – sommeren 2019.

Få en gratis start pakke!

Få en gratis start pakke!

Tilmeld dig nyhedsmailen og få en gratis Online Startpakke med QiGong, øvelser samt undervisnings-video´er.

Tak for tilmelding!