“Når hele verden gynger, må man have noget at holde fast i. Dette noget er ens egen dybeste identitet. Gennem at have modet til at sige nej viser vedkommende både sig selv og andre, at han eller hun i sit indre tror på noget, som er vigtigere end andre menneskers anerkendelse og accept. Et sådant menneske er begyndt at blive styret indefra i stedet for udefra….”

Tommy Hellsten – forfatter til bogen “Ju mindre du gör, desto mer får du gjort – om livets paradoxer”.


Du ville sikkert ikke have fundet denne side, hvis ikke det var fordi, du ønsker at prioritere QiGong i dit liv. Eller i det mindste er du nysgerrig. Har jeg ret?

De færreste mennesker i dag synes, at de har tilstrækkelig med tid til sig selv og til de sysler, som betyder allermest for dem og som giver livet mening. Med QiGong er det ingen undtagelse, for QiGong er en sundhedsfremmende og forebyggende praksis, der kræver tid og rum dagligt. Til gengæld skærper QiGong dit nærvær.

Livstilsændringer begynder med bevidste fravalg og tilvalg

Sig "Ja" til dig selv og livet...
Sig “Ja” til dig selv og livet…

Hvis du ønsker livsstils-ændring og varige forandringer i retning af større livskvalitet, mere livsglæde, sundhed og nærvær osv., kræver det at du uforbeholdent siger “Ja” til dig selv.
Denne bevidste handling er ikke mulig uden afsavn. Vi bliver hele tiden bombarderet med tilbud. Vores forbruger-samfund og industrien lever af vores manglende evne til at sige “nej tak.”

Det at sige “Ja” til dig selv kan afføde en stærk beslutning og et ønske om at give slip på noget, som er usundt eller som ikke er hensigtsmæssigt for dig. Her er det en kunst at sige “Nej Tak” og at stå ved det.

Jeg elsker QiGong, Tai Chi og elsker kreative sysler som fx. tegning og maling. Da jeg tilbage i 90´erne og 00´erne var familiefar og havde fuldtidsjob, var den tid, jeg havde til disse ting begrænset. Alligevel fandt jeg ud af, hvad der betød mest for mig og valgte andre ting fra. Fx. trænede jeg Tai Chi, når de andre familie-medlemmer så noget på fjernsynet. Et fravalg af fjernsynet betød, at der både var tid til Tai Chi og til maleri. Det er egentligt ret enkelt.

Et “nej” udtrykker en handling med en stor ladning…

Men et fravalg eller et “nej tak” rummer også en lidt anden betydning. Vi lever i en verden med et vist forventningspres. Du skal hele tide yde og præstere det bedste af dig selv og i virkeligheden rummer “nejet” en stor ladning. Når du siger “nej”, løber du nemlig en større eller mindre risiko for at blive stemplet som “mærkelig” eller måske synes andre, at du handler forkert. Du er måske pludselig ikke længere så “rar” eller “sød” at omgås og risikerer at blive forladt.
Når angsten for at blive kasseret har lagt sig, vil dit “nej” skabe et rum, hvor dit sande JEG kan manifestere sig. Her er der en åbning til en dybere autenticitet. Du begynder at stole mere på de impulser, som kommer indefra og du bliver samtidig responsiv overfor det nuværende øjeblik.

Hvis din QiGong-praksis er lig nul, er denne autencitet det bedste udgangspunkt for nye beslutninger, der kan ændre din livstil i retning af det bedre. Begynd hvor du er lige nu.

Sunde modspil fra en medspiller

Nærvær og empati er det pureste guld - lær kunsten at sige "nej tak" til det der forstyrrer harmonien...
Nærvær og empati er det pureste guld – byg dine relationer på dette og du vil få succes…

I alle livets forhold på arbejdspladsen, i dit parforhold, hos familie og venner er det værdifuldt at lære kunsten at kunne sige “fra” og “til.” Du er responsiv overfor den dybde, der lever i dig. Du vil møde mennesker som værdsætter dette ved dig og dit modspil/ medspil kan gå hen og blive inspirerende for andre.

OG ja indrømmet så er der selvfølgelig situationer, hvor du føler et “nej” men er nødt til at sige “ja.” Måske er “ja” i denne situation ikke lige frem din ønskede præference, men det er okay. Du kan eventuelt forklare hvorfor du mener det bør været et “nej” og ikke et “ja.” Din beslutning vil være en bevidst beslutning fra din side af og ikke et blindt offer.

Det er sommer og der er meget fokus på at bruge tid sammen med dem, vi elsker og holder mest af. Evnen til at give et sundt modspil i relation til din partner, din samlever eller kæreste er vigtig. Det er vigtigt ikke bare for den, der får modspillet, men det virker også positivt ind på dig selv.

Hvis du skal have succes i livet, er det vigtigt, at du kan agere fra et bevidst, et solidt og autentisk udgangspunkt i dig selv. Og her er det, at QiGong i daglig praksis kan hjælpe dig.

Succes med QiGong – succes med dit parforhold…

QiGong-træning på daglig basis hjælper dig til at slippe den følelsesmæssige og mentale snavs og genfinde det solide fodfæste i dig selv. Her er du mere lydhør overfor impulser, der kommer indefra.

QiGong giver større livskvalitet
QiGong giver større livskvalitet, dybde og glæde

Sunde relationer bygger på denne evne til først og fremmest at stå op for sig selv. I et parforhold med gensidig respekt vil en beslutning om, at vi skal gøre noget sammen, vælge hinanden til og “bevæge os i en bestemt retning sammen” altid bygge på, at den enkelte kan sige klart og tydeligt “ja.” Hvis bare en af partnerne siger “nej”, så betyder udfaldet et klart og tydeligt “nej.” Det kræver, at du har tid og rum til at mærke efter, hvornår et nej er et nej og stå ved det, også selvom det kan kaste forholdet ud i et midlertidigt drama.

Tilsvarende er et “ja” et “ja”.

Parforholdet er livets Kongevej på godt og ondt…

Når du som medspiller mærker friheden til selv at vælge, lige nøjagtigt det du oplever, der er rigtigt for dig, så lever du fuldt ud. Du ødsler ikke med din energi og den får ikke lov til at sive ud, for du henter den hjem til dig selv.
I parforhold som i arbejdsrelationer m.m. starter det med DIG og din evne til at sige fra. Sige “nej”, når du mener nej – sige ja, når du mener ja osv. Når der er dette rum af frihed til den enkelte i en relation, tilføres der en større harmoni til relationen.

Selvom du måske ikke er i et parforhold på nuværende tidspunkt, vil denne tilgang hjælpe dig til at tiltrække en partner i krydsfeltet mellem nærvær, forundring, empati og kærlighed.

Glad og sund familie med QiGong

Tilbage i tiden i Østen betragtede man ægteskabet som “Kongevejen.” Når du etablerer familie med børn og har fuldtidsjob ved siden af, siger du dermed “Ja” til det største udviklingspotentiale – du går Kongevejen.
Parforhold er en kommunikations-kunst, der bygger på empati, din bevidste medleven og gensidig respekt.
Vores indre stemme kan “drukne” i et overloadet arbejdsliv, bleskifte og for meget online tid på de sociale medier. Det kan give dig en følelse af, at du skal tage hensyn til andre end dig selv. Dér mister du dit nærvær.

Nærvær og empati er vejen frem

Hvis du ikke sætter tid af til nærvær, risikerer du at sende dig selv og fællesskabet på en rutchetur. Mange parforhold lider af denne mangel på nærvær og kommunikation. Her kan selv den bedste falde i og måske vågner du op en dag og bliver opmærksom på, at dig og din partner er havnet i offer – / aggressor-fælden. Den kærlighed, som en gang var der og som I stadig kæmper for at bevare, er måske ikke længere så synlig. Glæden og lysten til sex osv. er forsvundet.

Evnen til, som medspiller, at genfinde nærværet og de klare impulser indefra hjælper dig til at sige klart “fra” eller sige “til.” Dermed ikke sagt at du skal vælge partneren og forholdet fra. Men det er guld værd at bygge et parforhold og en familie på klar kommunikation og denne form for tilgang kan være det, der bringer gnisten, glæden og intimiteten tilbage i relationen.

QiGong i spændingsfeltet mellem sind, åndedræt og krop…

Heldigvis kan QiGong også være noget, som familien vælger at gøre sammen. En fælles sommer-aktivitet der styrker sundheden, nærværet og det gode humør. QiGong i naturen eller hjemme på græsset med dit livs udkårne og med jeres børn kan være en rigtig god og positiv oplevelse for hele familien – fx. 10 min. hver morgen eller aften.

QiGong på daglig basis kan hjælpe dig til netop at skabe mellemrum og “luft” nok i livet til, at du bliver mere bevidst omkring dine beslutninger og prioriteringer. Med QiGong etableres en dybere kontakt i spændingsfeltet mellem krop, åndedræt og sind. Denne indre kontakt kan bane vejen for større bevidstgørelse og føling med, hvor du selv står i livet. Så bliver du heller ikke så nemt revet med. Du kan nu bedre agere ud fra, hvad der er sandt for dig og ud fra dine egne værdier.

Samtidigt kan QiGong forbedre din indre balance, så du nemmere kan mærke, når det er tid til intimitet, nærvær og sex med din partner. Et sundt og balanceret sexliv er værdifuldt, fordi det er en meget direkte måde, hvor på der sker en sammen-smeltning mellem dine indre poler: “yin og yang.” Derudover vil berøring, kærtegn og god sex forbedre gennemstrømningen af livsenergi, der virker positivt ind på krop, åndedræt og sind.


Øvelse:

Overvej et øjeblik hvor mange gange du indenfor de sidste 3 uger har sagt “ja” i en konkret situation, når du i virkeligheden mente “nej”? Skriv ned.
Overvej så et øjeblik hvilke ting i dit liv der har størst betydning for dig. Skriv ned.
Hvor skal du sætte ind her og nu, så du bliver bedre til at sige fra i situationer du ikke ønsker. Hvordan prioriterer du mere tid til familien, dine børn og til din daglige QiGong praksis?


I august/ september starter vi igen vores undervisning op i QiGong, meditation og energimedicin. Undervisningen i sensommer/ efterår finder hovedsagelig sted i Roskilde og Århus:

Workshoppen “8 Jewels QiGong og Tai Chi“, der starter op den 20. august i Roskilde, er for hele familien. Børn under 16 år er gratis. Læs mere under workshops.

Du kan altid finde guidede QiGong øvelser på Facebook-siden og youtube-kanalen du kan træne efter her.

Sommerhilsner
QiGong instruktør Lars Christian Schmith – juli 2019.

Få en gratis start pakke!

Få en gratis start pakke!

Tilmeld dig nyhedsmailen og få en gratis Online Startpakke med QiGong, øvelser samt undervisnings-video´er.

Tak for tilmelding!