Forbigående træthed og tristhed er en del af det at være menneske og en del af det at leve livet. Sådan er det bare. Men når trætheden og tristheden for alvor har bidt sig fast og er blevet til et langvarigt mønster, skal du være særligt opmærksom på dig selv og din livsstil. 
Træthed er noget, du effektivt kan gøre noget ved, så længe du forstår dit mønster. Læs denne blog og bliv klogere på dit mønster.

TRÆTHED OG ENERGI I DAGLIGDAGS KONTEKST
Tilbage i tiden var mennesket i lang større harmoni med naturen og sig selv end i dag. Man stod tidligt op med solen, spiste de ting, som groede og voksede der hvor man levede – man gik til ro, når mørket faldt på og afstemte hele sin aktivitet efter årstiden osv. Hvis man havde nem tilgang til friske fødevarer, var træthed kun forbigående fænomener.

I en balanceret tilstand vil vi føle stort overskud og energi, hvis vi vågner udhvilet om morgenen. Denne energi holder sig jævnt hen ad dagen, indtil det er tid til at gå til ro om aftenen.

Nogle mennesker kan dog føle et energi-mæssigt overskud om morgenen, men går død henad eftermiddagen. Andre oplever måske træthed, uoplagthed og ubehag om morgenen, når de vågner, men større energi og velvære hen ad eftermiddagen og aftenen. Hvorfor denne forskel?
Forklaringen ligger i, hvordan vi mennesker samarbejder med livsenergien i vores indre. I den traditionelle kinesiske medicin (TCM) kaldes vores vitale energi for “Qi”.

VÆR BEVIDST OM HVAD DU KØBER OG HVORFOR DU KØBER DET I butikkerne kan vi købe os til forskellige naturprodukter og kure, som lover os forøget energi og overskud. De styrker kroppens naturlige Qi-produktion. Dette kan være godt, hvis det virkeligt er det, som kroppen har brug for til at harmonisere tilstanden af langvarig træthed/ uoplagthed. Men nogle dyrt købte produkter kan have meget lidt virkning eller være direkte skadelige, hvis kroppen allerede har nok energi.

Hvorfor det? Fordi man er nødt til at skelne mellem to meget hyppige former for træthed, som mange mennesker rammes af. Det er her, man meget nemt kan gå fejl i jagten på forøget energi / velvære. Produkter, der indeholder f.eks. Ginseng, er et eksempel på dette, selvom (og måske netop fordi) Ginseng er et af naturens stærkest virkende midler mod en række svækkelsestilstande i kroppen.

Kronisk Træthed – hvad stiller jeg op?

Det er vigtigt at vide, hvorfor du er træt. Lad os se på de to mest udbredte former for træthed, som ifølge TCM er Qi-stagnation (“Qi Shi”) og Qi-mangel (“Qi Xu”). Vi kan blive opmærksom på forskellene og dermed bedre forstå vores eget mønster.

Ved sammenligning af disse to trætheds-tilstande, så viser Qi-stagnation sig ofte om morgenen som træthed, uoplagthed og ubehag.
Mens træthed forårsaget af Qi-mangel først sniger sig ind sidst på dagen og henimod aften. Det er typisk ved 4-5-tiden. hvor vi indtager junk-food for at holde den gående.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at man i Qi-stagnations-tilstanden ikke mangler energi som i Qi-mangel og disse tilstande skal derfor håndteres vidt forskelligt.

2 Forskellige Qi-ubalance-mønstre

QI MANGEL Qi Xu (Qi mangel) – er den første og ofte den mest alvorlige svækkelsestilstand. Det opstår, når kroppen bruger mere Qi end den er i stand til at producere.

Årsager: Ved meget mentalt arbejde (studie/ eksamenslæsning), fejl-/ underernæring, overanstrengelse ved fysisk træning (maratonløb og triatlon etc.), dårlig holdning, svedeture, arvelighed, for meget ubevidst sex (mænd), længerevarende følelsesmæssig belastning eller påvirkning af stråler (mobil, pc, tv osv).

Symptom: Lysende bleghed i ansigtet, lav svag stemme, appetitløshed, overfladisk åndedræt, åndenød og spontan sveden ved mindste anstrengelse. Bluseryggen er våd efter en cykeltur osv. Bliver nemt forkølet / influenza. Fejl-/ underernæring – fødevarer for dårlig kvalitet.

Der er hovedsageligt 4 svækkelses-tilstande som behandles i TCM, hvoraf de 2 omtalte her er de mest udbredte…

QI STAGNATION Stagneret Qi – Stagneret Qi kan forekomme i alle dele af kroppen. Sammen med Qi-xu er den blandt de hyppigst forekommende svækkelsestilstande. Qi flyder ikke, som den skal. Denne tilstand viser sig som ømhed samt pressende, dunkende eller bølgende smerter, der flytter sig rundt i kroppen.

Årsager: Mangel på motion, uregelmæssig fødeindtagelse, stress/ travlhed/ overbelastning, følelsesmæssig belastning, traumer eller Qi mangel. Mange former for stagnation kan være direkte relateret til leveren som mad-stagnation og lever-stagnation.

Symptomer: Smerter eller myoser i skuldre og ryg. Smerter i nakken eller spændinger henover brystet. Hovedpine. Menstruationssmerter. Oppustet i maveområdet. Humørsvingninger. Depression, nedtrykthed og irritation.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på ved Qi stagnation?

Den gode nyhed: QiGong og Tai Chi hjælper på både Qi mangel og Qi stagnation.

Forestil dig et af de mest trafikkerede rundkørsler i Rom. Der sker en ulykke, hvor 3 biler fra forskellige retninger støder sammen og skaber køer (stagnation) i alle retninger. Ingen biler kan røre sig ud af stedet. Det ville være både dumt og katastrofalt, hvis politiet forsøgte at lede flere biler gennem rundkørslen for at få gang i trafikken igen. På samme måde med Qi-stagnationen i kroppen. Vi mangler ikke energi og tilførsel af energi til kroppen (f.eks. i form ginseng) kan blive katastrofalt for vores krop i form af forhøjet blodtryk, indre uro, forstærket fornemmelse af indre pres og uspecifik smerte samt søvnløshed. I værste tilfælde kan det gøre skade på de indre organer og blodkredsløbet.
I Rom ville politiet sørge for at fjerne de 3 biler, som er årsagen til at trafikken er gået i stå – så vil den automatisk komme i gang igen. Når vi har Qi Stagnation er det hensigts-mæssigt at fjerne det, der blokerer et naturligt flow. Det er det der sker når vi træner QiGong og Tai Chi.

Et menneske med udpræget Qi-stagnation i kroppen har svært ved at komme i gang om morgenen. Man oplever lejlighedsvis de symptomer, som er nævnt ovenfor og derfor vil Ginseng kun forstærke denne ubalance, hvorimod hvis vi oplever direkte svækkelse i kroppen, som følge af Qi-mangel, kan tilskud i form af Ginseng være en rigtig god løsning. Ginseng bør dog altid indtages med en vis forsigtighed og med opmærksomhed på hvordan kroppen responderer på det.

Qi-stagnation håndteres bedst ved at sørge for at bevæge Qi i kroppen f.eks. ved at træne dynamiske QiGong øvelser, Tai Chi eller Jogging. Langsom Yoga som Yin-yoga kan mangle dynamik til at frigøre Qi. Der findes andre Yoga-former til dette formål, ikke mindst “De Fem Tibetanere”, hvis de udføres i et tilpas tempo.

Massage, Akupunktur, Akupressur og Tuina (meridian massage) kan du have et stort udbytte af, fordi det sætter en proces i gang, men det er ikke nok ved kroniske tilstande, hvor kun dynamiske bevægelser på daglig basis kan opløse stagnationen og frigøre overskuds-energi, hvilket selvfølgelig også må inkludere forandringer i livstilen, som f.eks. at undgå for meget stillesiddende arbejde. Hvis du sidder flere timer dagligt foran en pc, så må du sørge for at få et bord, der kan hejses op, så du også kan stå op, når du arbejder på pc´en, så ikke du blokerer for Qi-gennemstrømningen omkring kroppens midtpunkt.
Endelig kan god sex og intimitet frigøre meget stagneret energi i kroppen, hvorimod overdreven sexuel udfoldelse dræner kroppen for energi.

Hvis der er emotionelle årsager til Qi-stagnation i kroppen, må opmærksomheden nødvendigvis rettes mod dette, idet det kan være en selvgenerende proces, der fortsætter, indtil man får bearbejdet den følelsesmæssige ubalance.
Ved Qi-stagnation er leveren ofte involveret i form af utilstrækkelig Lever-Qi, som kan skyldes undertrykte følelser som vrede.
Qi-stagnation kan også skyldes ophobning af væske eller slim i kroppen. En Qi-mangel tilstand kan tillige forårsage Qi-stagnation, som dog lettere kan opløse sig selv, så snart der tilføres tilstrækkelig mængder Qi til kroppen. Er du i tvivl, så kontakt mig for en individuel session.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved Qi mangel?

Når jeg oplever Qi Mangel eller Stagnation ved jeg, at det er tid til at komme ud i naturen enten for at slappe af samt lade op og/ eller for at bevæge mig…

For en person i Qi-mangel tilstand gælder det om at få masser af hvile, dyb søvn og afslapning samt sørge for at få fødevarer af høj kvalitet. Masser af frisk luft. Tilskud i form af Ginseng osv. åndedræts- og afspændings-øvelser kan have en stor effekt.

Har du haft en længere periode med meget mentalt arbejde, hvor de mange tankeprocesser har skabt en slags overenergi i hovedet og øverste del af overkroppen og underenergi forneden (Qi Xu), er det gavnligt med nogle få meget blide QiGong øvelser, Yin Yoga, liggende afspænding/ åndedrætsøvelser eller lignende til at få opmærksomheden mere ned i kroppen. Opmærksomhed omkring kroppens ligevægtspunkt, det som kaldes “Dan-tien” i TCM sammen med de rette vitaliserende fødevarer (plus eventuelle tilskud som Ginseng) og masser af hvile, vil efterhånden hjælpe kroppen til at ændre tilstanden af Qi-tomhed eller -mangel omkring dette center. 
Hvad gør du når din mobil-telefon er flad på batteriet? – Du giver den selvfølgelig en ny opladning. Det er sund logik. Det samme har din krop brug for.

Træthed og energi i et dybere perspektiv…

Vores klode og universet er en del af et uendeligt felt af pulserende livsenergi i forskellige vibrationshastigheder. Som mennesker er vi koblet på “Feltet af Energi” døgnet rundt. Selv i vores kroppe som umiddelbart virker til at være designet af fast stof, er der en vibrerende energi. Videnskaben (kvantefysikken) kan i dag påvise, hvad vismænd, yogier, udøvere af kampkunst og mystikere har vidst i årtusinder, nemlig at ALT ER ENERGI. DU ER ENERGI.

På et dybere bevidsthedsplan kan uvaner ændres til at samarbejde med energien, så den “gør arbejdet”, uden at vi på noget tidspunkt kører træt. Når sindet er afklaret, fokuseret og opmærksomt, kan processen lettere foregå og vi bliver ikke så let ramt af kronisk træthed. 
Det samme kaldes i sportens verden for at være i “Feltet” eller “Zonen” og det er herfra, at mennesker i gennem tiden, i få afgørende øjeblikke af deres liv, har gjort noget, der går udover, hvad vi i daglig kontekst betragter som muligt.

Når træthed og svækkelse dukker op i dit liv, kan du vælge at se det som “en slags invitation” til at forstå det bagvedliggende mønster og se det i dette dybere perspektiv, så en hebredelsesproces kan finde sted. Det er vigtigt indimellem at spørge dig selv, om det du går og sysler med, er meningsfuldt for dig. Hvis det virkeligt er meningsfuldt og motiverende for dig selv, så er det ret sikkert også motiverende for andre.
Så gør du en forskel og kan mærke det helt ind i hver eneste celle, og intet er mere energigivende og glædesfyldt end dette. 

Go with the flow….

Lars Christian Schmith, QiGong Instruktør og Uddannelses-leder – Lars kan kontaktes for individuelle sessioner. Ring og hør nærmere. Maj 2019.


Få en gratis start pakke!

Få en gratis start pakke!

Tilmeld dig nyhedsmailen og få en gratis Online Startpakke med QiGong, øvelser samt undervisnings-video´er.

Tak for tilmelding!