Endnu en gang har naturen taget en udånding og en ny indånding er begyndt, i sommerens varme fødes en ny fase. Den fødes fra ilden og vokser ud af ildens slagger. Vi kalder det jord-elementet i TCM (Traditionel Kinesisk Medicin). Moder jord viser sig nu fra den allermest givende side. Træer og buske står i blomst. Markerne med dens frodige afgrøder, frugterne og bærene er ved at blive høstet.
Elementet Jord markerer overgangen mellem sommer og efterår, så lige nu står vi midt i et møde mellem forskellige energier både i naturen og i os mennesker.


Livskraften begynder at trække indad…

Sommerens Yang energi (sommervarmen) har peaked og er nu i aftagende. Naturen forbereder sig på efterårets sammentrækning indad. I træernes cyklus sker det ved, at livskraften gradvis trækkes indad og samles i rødderne. Så på en måde trækker livskraften både indad og nedad.

Vi mennesker kan bevidst bruge Jord-elementets egenskaber, der handler om at tage livet og næringen ind, favne det, omsætte det og give det videre. Sådan fungerer milten, der korresponderer med Jord-elementet og sensommeren. Det er fx miltens opgave at omsætte energien (Qi) i den føde vi indtager og sende den videre i kredsløb i kroppen.

Naturens forvandlende faser afspejler sig i din krop og dit sind...

Naturens forvandlende faser afspejler sig i din krop og dit sind…

Efterhånden som efteråret melder sig, kan den skarpe kosmiske efterårs Qi så småt mærkes. Når den møder den milde og lyse “Jord Qi”, har du lejligheden til at få sorteret livets mange oplevelser, indtryk og input. Så kan du fordøje det og trække essensen ud af det.

Men for at du kan sortere i de mange input, indtryk og oplevelser fra årscyklussen, må sindet være helt roligt. I roen og stilheden kan du uddrage essensen af de mange input, du har modtaget. Det kan anbefales at gå tidligt i seng i denne periode og udføre sin QiGong-træning tidligt om morgenen. På den måde samarbejder du bedst med årstiden. I Kina er det anerkendt at træne, allerede når hanen galer. Den tidlige morgen-træning vil afbalancere sindet.
Den “fugt-jord-Qi”, som er aktuel lige nu, ser vi afspejle sig i naturen som fugtighed, overskyet og som en regnfuld periode.

Energimedicin og miltens rolle…

Energimedicin er summen af naturmedicinen og flere forskellige vinkler på det at opretholde en sund balance både rent fysisk, mentalt og spirituelt. Bla. arbejder vi med De 5 elementer og meridian-læren.

I Energimedicin korresponderer vi med en 2 millioner år gammel helbreder, som ligger kodet ind i cellernes DNA. Energimedicinen kan hjælpe os til bedre at forstå samspillet mellem energier i naturen, som vi til stadighed er i interaktion med. Milten er det organ, som sammen med mavemeridianen, er direkte koblet til sensommeren.
Milten omsætter næringsstoffer i den føde, vi indtager til energi. Via milten sænkes energien ind i kroppens energi-system. I TCM spiller milten og dens energiomsætning en vigtig rolle.


Enkelt kost råd: Spis af årstidens frugt og grønt. Grøntsager med en sødlig smag som squash, gulerødder, pastinak, rødbede, majs, sukkerærter og græskar (fx Hokaido) m.m. Undgå afkølet mad. Drik dagligt en kop mild ingefærs-te (eventuelt sødet med lidt økologisk honning/ sirup.)


Energimedicin øvelse:

Milt-meridianen

Hold din milt og milt-meridian i sund balance. I denne øvelse arbejder vi med at rense og forbedre strømmen af livsenergi (Qi) gennem meridianen.
Find et roligt sted hvor du uforstyrret kan fordybe dig. Betragt nøje tegningen over meridianen. Bemærk hvordan den bevæger sig fra storetåen (Sp1) op gennem benet til overgangen mellem ben og torso i Sp13-14 samt videre op til Sp 20 lige over brystet og til sp21 ca. 10 cm under armhulen. Iagttag de enkelte meridian-punkter og deres placering hele vejen op.

Du kan enten massere meridianen fra start til slut eller du lukker øjnene og tager et par dybe afslappende ind- og udåndinger. Du ser for dit indre øje meridianens forløb fra sp1 hele vejen op til sp21. Når du mærker meridianen i sin udstrækning, så forestil dig, at energien bevæger sig langsomt opad uden forhindringer fra punktet sp1 hele vejen til sp21. Da hver af kroppens 12 hovedmeridianer har et parallelt løb, kan du forestille dig et symmetrisk forløb på den anden kropshalvdel.

Som afslutning ser du en god energi i milten. Forestil dig, at du smiler fra milten.


Lars Christian Schmith, QiGong Instruktør og Uddannelses-leder – sensommeren 2019.

Få en gratis start pakke!

Få en gratis start pakke!

Tilmeld dig nyhedsmailen og få en gratis Online Startpakke med QiGong, øvelser samt undervisnings-video´er.

Tak for tilmelding!